Taiteilija Mari Jalava

Puhdas luonto, metsän hiljaisuus antaa voimaa ja laittaa luovuuden liikkeelle.  Jokainen Marin suunnittelema koru on kuin taideteos, joka huokuu ajatuksia ja tunteita, rauhoittumista luonnon helmassa.

Intohimosta käsillä tekemiseen

Valmistuttuani vaatesuunnittelun artenomiksi vuonna 1996 työskentelin ensin Kansallisteatterin puvustossa. Juuret vetivät kuitenkin Kangasniemelle, ja niin syntyi Jalavilla v. 2011 – intohimosta käsillä tekemiseen.

Työn ohessa olen opiskellut lisää kädentaitoja lukuisilla eri kursseilla: mm. öljy- ja akvarellimaalausta, pajunpunontaa sekä betoni- ja paperimassatöitä. Vuonna 2013 suoritin Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon.

Työskentelyäni ohjaa keksimisen jano ja vahva tahto nähdä uusia mahdollisuuksia. Asiakkaiden palveleminen on minulle sydämen asia.

Taiteilija Mari Jalava

Huopakorujen synty

Olen aina rakastanut kolmiulotteisia muotoja. Samoilen metsässä huokaillen jäkäläisten kallioiden pyöreän pehmeitä muotoja, ihailen sammalmättäitä ja silittelen harmaantuneita puunkantoja ja juurakoita.

Suunnittelin kolmiulotteisia pintoja ja koristeita jo opiskeluaikoina. Tuolloin toteutin ne erilaisilla ompelutekniikoilla. Olin kauan sitten kokeillut huovuttamista ja jokin oli jäänyt kytemään. Menin huovutuskurssille todetakseni, että tätähän minä rakastan – huovutus hurmasi. Se on ilmaisukeino, jota olin tietämättäni etsinyt vuosikaudet. Ikivanha tekniikka, jolla saan toteutettua villitkin suunnitelmani upeasti.

Villojen viettelemä nainen

Kun näen edessäni riemunkirjavat villakasat ja eriväriset helmet, palan halusta päästä käsiksi niihin. Uuden keksiminen ja omien ideoiden työstäminen näkyväksi ovat minulle sydämen asioita. Kun niihin yhdistyvät lapsuudesta saakka mukanani kulkenut rakkaus käsillä tekemisen, huolellisuus ja tarkkuus, koen antavani jokaiseen tekemääni työhön kaikkeni.

Yksi huovutustyö tuottaa lukuisia ideoita uusiin ja taas uusiin tuotteisiin. Nykyisten korumallien takana on valtava määrä ideaketjuja, kokeiluja, epäonnistumisia ja onnistumisia – paljon aikaa ja ajatuksia.